Co potrzebuję do picia Yerba Mate?

Aby zaparzyć kawę lub herbatę potrzebne są właściwe akcesoria. Trzeba wiedzieć jak i w czym powinno się je przygotować zanim zaczniemy delektować się ich smakiem. Im bardziej się do tego przygotujemy tym lepiej. Mogą to być na przykład filiżanki, kubki, a także inne dodatkowe akcesoria ułatwiające parzenie lub spożywanie, na przykład sitka, filtry, a nawet urządzenia. To wszystko nie jest tylko po to, żeby było wygodniej, ale także, żeby bardziej nam smakowało. Większość z tych rzeczy jest wręcz niezbędna i ma je w swoim domu praktycznie każdy.  Podobnie jest z Yerba Mate. Wymagane jest wręcz, aby zaopatrzyć się dla niej w kilka niezbędnych lub dodatkowych akcesoriów. Postaramy się tutaj odpowiedzieć na pytanie początkujących mateistów „Co potrzebuję do picia Yerba Mate?”

W celu przygotowania się do spożycia Yerba Mate początkujący mateista powinien zaopatrzyć się w kilka niezbędnych akcesoriów. Zacznijmy od…

Matero – naczynie do Yerba Mate

Cuia do Chimarrao, palo santo do yerba mate, tykwa, bombilla – Mate Art Accessories ©

Mateistom na całym świecie znanych jest przynajmniej kilka rodzajów naczyń do Yerba Mate. Najczęściej używane matera do Yerba Mate to naczynia tradycyjne takie jak:

  • Tykwy do Yerba Mate (Calabaza)
  • Palo Santo do Yerba Mate
  • Porongo do Yerba Mate
  • ewentualnie Cui (lp. Ciua) do Yerba Mate Chimarrao (Erva Mate).

Każde z wyżej wymienionych tradycyjnych mater do Yerba Mate ma swoje wady i zalety. Na potrzeby tego wpisu, nie będziemy omawiać ich szczegółowo. Zajmiemy się tym, w następnym artykule pod tytułem Które naczynie najlepsze do Yerba Mate?

Pośród tradycyjnych mater do Yerba Mate można spotkać się także z naczyniami Pompeano, Algarrobo lub Guampa. W Europie nie znajdują one jednak wielu miłośników ze względu na ich nieco dziwaczny kształt i/lub walory smakowe, a raczej ich brak porównując je do mater Palo Santo, które ładnie pachną i wydzielają pożyteczną żywicę nadając przy okazji yerbie dodatkowy aromat. Alternatywą dla wyżej wymienionych naczyń tradycyjnych są matera ceramiczne i porcelanowe.

Kolejną bardzo istotną rzeczą, w którą koniecznie trzeba się zaopatrzyć, to…

Bombilla – rurka z filtrem do Yerba Mate

Jak wskazuje tytuł, bombilla (wymowa: bombija) to taka rurka zakończona filtrem do picia Yerba Mate. Istnieje wiele rodzajów bombilli na rynku. Najważniejszą kwestią, która powinna interesować początkujących mateistów, to materiał z jakiego wykonana jest bombilla, a także rodzaj i kształt filtra, którym jest zakończona. Dodatkowym atutem bombilli jest możliwość rozkręcenia jej na mniejsze elementy. Umożliwia to sprawnie oczyścić wnętrze rurki z osadu lub resztek suszu, który czasami dostaje się do środka.

Która bombilla do Yerba Mate jest najlepsza? W jednym z kolejnych wpisów Rodzaje bombilli. Która najlepsza? przedstawimy bardziej szczegółową specyfikację z uwzględnieniem wyżej wymienionych cech.

Dowiedziałeś się już, że potrzebujesz dwóch bardzo istotnych rzeczy to jest –  matero oraz bombillę do yerba mate. To w zasadzie wystarczy, aby zacząć delektować się smakiem yerby. Wystarczy zalać i pić. Praktyka i doświadczenie pokazuje jednak, że przydaje się bardzo w tym miejscu

Termos

Termos do trzymania gorącej wody jest bardzo, bardzo przydatny. Szczególnie jeżeli nie chcemy co kilka minut podgrzewać od wody do odpowiedniej temperatury. Wielu początkujących mateistów robi strasznie dużo błędów w tej kwestii. Zamiast zalewać i opróżniać na bieżąco naczynie o odpowiedniej pojemności, posługują się ogromnymi „zbiornikami” na yerbę i zalewają susz zbyt gorącą wodą (często zostawiając go nawet na kilka godzin! tak się nie robi 😉 ) pijąc później to… to coś, co jakoś zaparzyli.

Dzięki termosowi możemy przygotować wodę raz do odpowiedniej temperatury a potem już tylko zalewać kolejne porcje po uprzednim opróżnieniu matera. Dzięki temu Yerba Mate smakuje lepiej i pijemy ją gorącą.

Wskazówka. Jeżeli jeszcze nie posiadacie termosu lub macie zamiar wymienić, zwróćcie uwagę czy jest to termos z wkładem szklanym. Termosy takie utrzymują odpowiednią temperaturę wody zdecydowanie dłużej niż termosy stalowe. Matero zasypane suszem można używać cały dzień, dlatego warto mieć zapas gorącej wody obok siebie. Może się to także przydać w trakcie całodniowej wycieczki w plenerze.

Pozostaje nam już tylko w tym miejscu wymienić kilka dodatkowych akcesoriów do Yerba Mate jak na przykład:

  • termometr
  • filtry torebkowe na bombillę
  • nabierki do yerba mate
  • czyściki do bombilli
  • dyspensery (dozowniki do suszu)

Nie są to niezbędne rzeczy, ale dla początkujących mogą okazać się bardzo pomocne. Termometrem kuchennym mierzyć można temperaturę podgrzewanej wody (powinna mieć około 65-85 °C).

Filtry torebkowe natomiast założyć można na filtr od bombilli, dzięki czemu otrzymamy dodatkowe zabezpieczenie przed wpadającym do rurki suszem lub pyłem. Nieumiejętnie przygotowany kopczyk wewnątrz matero, może opaść i zatykać naszą bombillę ( bardzo często przy chimmarao).

Mamy nadzieję, że powyższy wpis rozjaśnił trochę temat akcesoriów potrzebnych do Yerba Mate. Jeżeli potrzebujesz obszerniejszych wyjaśnień, napisz śmiało do nas. Postaramy się odpowiedzieć na wszystkie pytania. Zachęcamy także do przeczytania pozostałych wpisów O Yerba Mate

Keep Calm And Drink Yerba Mate